Geocaching

Geocaching in en rondom Venray

Geocaching, het zoeken naar een schat met een GPS of smartphone aan de hand van geografische coördinaten, wordt steeds populairder in Nederland. En dat is ook niet zo gek, want geocaching is een super leuke activiteit, die voor iedereen toegankelijk is.

Wat is er te doen in Venray
Wat
Wanneer
Wanneer wil je wat gaan doen in Venray?
VandaagDeze weekDeze maand

Wat is geocaching?

Geocaching, het zoeken naar een schat met een GPS'r of smartphone aan de hand van geografische coördinaten, wordt steeds populairder in Nederland. En dat is ook niet zo gek, want geocaching is een super leuke activiteit, die voor iedereen toegankelijk is. Het is een spel dat geschikt is voor alle leeftijden, dat in groepen, maar ook in je eentje gespeeld kan worden. Geocaching kan over de hele wereld en is een leuke manier om buiten bezig te zijn en een nieuwe omgeving te verkennen.

 

Geocaching is een wereldwijde schattenzoektocht waarbij je aan de hand van coördinaten de juiste plek vindt, waar een schat verborgen ligt. Door middel van opdrachten of vragen krijg je de coördinaten van het volgende waypoint of van de cache. Tijdens deze zoektocht maak je gebruik van een geocaching-GPS'r of smartphone met een geocaching-app om te navigeren naar het volgende punt en/of uiteindelijk naar de cache.

 

Maar dan ben je er nog niet! Je moet de schat nog vinden en die is meestal goed verstopt c.q. gecamoufleerd. Vaak staat bij de beschrijving van de geocache ook een hint. Deze kun je gebruiken als je de schat niet kunt vinden. Heb je de schat eenmaal gevonden dan kun je eventueel iets van de inhoud ruilen. In het logboek vermeld je op welke dag je de schat gevonden hebt. Vergeet ook niet online via de geocaching-app of thuis via het internet op geocaching.com jouw log te registreren.

Geocaching leren?

Voordat je van start gaat met geocaching, neem even de tijd om er wat over op te zoeken: er bestaan verschillende soorten geocaches (zoals traditionals, multi-caches en puzzel-caches). Iedere soort geocache heeft andere opdrachten. Ook voor mensen die enkel ’s avonds tijd hebben is dit een leuke hobby: zo bestaan er ook nachtcaches waar je met de zaklamp op pad moet. Voor families is geocaching een zegen want nu ga je niet meer gewoon wandelen, maar ga je op een echte schattenzoektocht, er zijn zelfs geocaches voor kinderen!


Om geocaching te leren is het zinvol om in jouw omgeving eerst te beginnen met het zoeken naar zogenaamde:

Traditionele caches

Bij dit geocache-type krijg je meteen de eindcoördinaten waar de geocache/schat verborgen ligt. Op de plek waar de geocache verborgen ligt, moet je een schat met een logboek terugvinden waar je jouw geocache-naam in kan schrijven als bewijs dat je deze gevonden hebt.

 

Daarnaast zijn er verschillende andere soorten geocaches, maar zodra je eenmaal je eerste geocache hebt gevonden, wordt het geocaching spel pas echt verslavend!

 

Dus weet je niet wat te doen vandaag? Ga geocachen!

 

Lees meer...

Multi-cache

Zodra je met het zoeken van traditionele caches wat ervaring hebt opgedaan, kun je een multi-cache gaan zoeken. Echter, op de coördinaten die je op de website bij deze types geocaches ziet zal je de uiteindelijke geocache niet terugvinden.

 

Bedoeling van multi-caches is dat je van punt naar punt gaat op basis van coördinaten die je zal moeten verzamelen via hints en/of opdrachten. Hier zal je ook vaak de term waypoint terug zien.

Waypoints (afgekort WPs) in de geocache-wereld zijn een soort van tussenpunten waar je een hint zal vinden die je naar het volgende waypoint of de uiteindelijke geocache zal leiden. Hoeveel waypoints er zijn bij een multi-cache of de lengte ervan kan je soms bij de beschrijving terugvinden, maar vaak is dat een verrassing waardoor je vast en zeker enkele uurtjes zoet bent tijdens een mooie wandeling.

 

Lees meer...

Mysterie-geocache of puzzel-caches

Sommigen schrijven dit ook als mystery-caches. Net zoals de multi-geocaches krijg je coördinaten waar de uiteindelijke geocache niet zal liggen. Bij dit soort geocaches zal je eerst wat denkwerk moeten uitvoeren vooraleer je het veld in kan.

Vaak zal je een raadsel of puzzel moeten oplossen waarmee je dan de geocache-coördinaten zal kunnen vinden. Wat ook vaak voorkomt is dat een mysteriecache gebruikt wordt als bonus van een reeks traditionele geocaches of multicaches, waarbij je in elke geocache van een reeks een deel van de puzzel krijgt om de bonus-geocache te kunnen oplossen.

 

Lees meer...

Extra informatie

Top 10 dingen die je moet weten over geocaching, voor je van start gaat!

 

TIP: Vergeet niet...

- Laad de batterijen van je telefoon nog even goed op voor je vertrekt!
- Om de cache direct te loggen, is het handig dat je onderweg een internetverbinding hebt.
- Je kunt ook bij thuiskomst je vondst registreren via je eigen account op Geocaching.com.
- Lees de omschrijving van de cache zorgvuldig, hierin staan handige tips die je helpen bij het zoeken.
- Een pincet en spiegeltje kunnen bij het zoeken van pas komen
- Neem een pen mee om in het logboek te schrijven.
- Goede wandelschoenen en evt. regenkleding.
- Iets te eten en te drinken voor tijdens je zoektocht.

 

Geocaching in 8 stappen:

1. Maak je eigen account aan op www.geocaching.com.
2. Installeer een geocaching-app (Iphone of Android) op je smartphone neem de officiële geocaching-app van Groundspeak of de app "C:GEO".
3. Kies een cache uit op de online kaart.
4. Lees de beschrijving van de cache en volg de instructies.
5. Navigeer naar de cachelocatie.
6. Zoek de container, "de schat"
7. Gevonden! Teken het logboek en plaats daarna de cache op de verstopplaats terug.
8. Registreer je bezoek online en deel je geocachingverhalen en foto's.

 

Interessante websites:

https://geocaching.nl/
http://geocaching.com/
https://geocachen.nl/
https://gpswalking.nl/
https://geocachingtoolbox.com/