Culturele highlights Venray

Ontdek kunst en
cultuur in Venray!

Beleef kunst en cultuur van dichtbij

Venray heeft een bloeiend kunst- en cultuurklimaat. Beleef het in de Schouwburg, het Odapark, de bioscoop en onze verschillende musea. Ontdek kunst en cultuur van dichtbij in Venray!

Elke maand kiezen we drie highlights op het gebied van kunst en cultuur die je niet mag missen!

 

 

 

Keuzes & Dilemma’s op de Middellandse Zee

Culturele highlights november

Wanneer? Zondag 12 januari 15:00u – 17:00u | Schouwburg Venray
Entree? €5,- Bestellen via Schouwburg Venray

 

Zondag 12 Januari 2020 organiseert het Mondiaal Platform Venray in samenwerking met een van de leden van de stichting Bouwstenen voor Zambia, Xavier Friesen, een lezing over 'keuzes & dilemma's op de Middellandse Zee'. Rob Timmerman vertelt over zijn drijfveren, dilemma’s en keuzes op de Middellandse Zee. Elke zes weken pakt Rob Timmerman zijn tas en reist hij weer, voor drie weken, af naar het Mediterrane Zee gebied. Rob Timmerman zet zich, als vrijwilliger, in voor de kwetsbaarste vluchtelingen in Griekse opvangkampen. Jaren geleden verruilde Rob zijn bestaan als programmamaker en tv-redacteur voor die van vrijwilliger in crisisgebieden. Op zoek naar een meer betekenisvol leven, gooide hij het roer om. Omdat hij daar wil zijn waar hij het hardste nodig is. Omdat hij 'waardigheid wil brengen op mensonwaardige plekken'. 'Met minder geld ben ik rijker dan ooit'. Bevlogen en gepassioneerd maar ook kritisch vertelt hij over hoe hij als schipper en vrijwilliger al meer dan 2000 mensen, bijna dagelijks, behoedt voor de verdrinkingsdood. Over zijn drijfveren, dilemma's, risico's en keuzes op de Middellandse Zee. En in Nederland vertelt hij als spreker over zijn ervaringen en betekenisvol leven. Indrukwekkende beelden illustreren zijn verhalen. Rob was eerder te gast bij onder meer Pauw en de Nachtzoen.

Theehuisconcert: Osiris Trio

Culturele highlights november

Wanneer? Zondag 12 januari 2020 | 15.30u | Theehuis Odapark
Entree? Conservatoriumstudenten: €10,- | 18 jaar en ouder: €20,-

 

Op zondag 12 januari heeft Stichting Theehuisconcert het Osiris Trio uitgenodigd. Zij brengen deze zondagmiddag het aandenken van een grote kunstenaar. Het Osiris Trio bestaat uit Peter Brunt (viool), Larissa Groeneveld (cello) en Ellen Corver (piano). Benieuwd? Kom & geniet!
Op een winterochtend in Rome, 1881, begint Pjotr Iljitsj Tsjaikovski met lichte tegenzin te werken aan het pianotrio dat zijn rijke beschermvrouwe Nadezjda von Meck bij hem heeft besteld. Pjotr Iljitsj wíl helemaal geen pianotrio schrijven, hij vindt de instrumenten slecht bij elkaar klinken, dat heeft hij meermaals gezegd. Vanuit het perspectief van de cellist is dat te begrijpen, die moet immers opboksen tegen het geweld van de piano en de viool, die hij zowel in timbre als in volume nooit kan verslaan. Tsjaikovski is een genie. Hij kent het geheime wapen van de cellist en neemt de enige juiste beslissing; hij laat de cello meteen vanaf het begin een hemelse melodie zingen in zijn meest dankbare register. Daarmee overtuigt Pjotr Iljitsj ook zichzelf, en hij geeft zich over aan het componeren van een van de mooiste kamermuziekwerken die wij kennen. Met zijn lengte van 50 minuten een van de langste pianotrio’s en misschien daardoor te (!) zelden geprogrammeerd?

 

Als antipasti voor dit hemelse hoofdgerecht serveert Osiris Trio een aantal ‘Brandelli’ (‘Flarden’), in 2002 speciaal voor hen geschreven door de Amerikaans-Nederlandse componist Ron Ford, zeer korte afwisselende muzikale miniaturen.
Dit concert duurt een uur en heeft geen pauze, drankje na afloop

Blinded by the light | Georganiseerd door Filmkring Venray

Culturele highlights november

Wanneer? Dinsdag 28 januari 2020 | 19.30u | Luxor Venray
Entree? €7,50 incl. drankje

 

Op dinsdag 28 januari organiseert Filmkring Venray een avond geheel in het teken van de film ‘Blinded by the light’. Voorafgaand aan de film zal Kevin, Toma, filmjournalist van de Volkskrant, een lezing hierover verzorgen.

 

Blinded by the Light gaat over Javed, een Britse tiener van Pakistaanse komaf, die opgroeit in het Engelse stadje Luton, in 1987. In deze periode van racisme en economische malaise schrijft Javed gedichten om te ontsnappen aan de intolerantie van de stad en de starheid van zijn vader. Als een klasgenoot Javed de muziek van de Bruce Springsteen laat horen, ziet Javed overeenkomsten tussen de arbeidersklasse waartoe hij behoort en de teksten van The Boss. Voor Javed is die muziek de uitlaatklep om met zijn eigen unieke stem uiting te geven aan de dingen waar hij van droomt.